3D-s grafikai megjelenítő alkalmazás

3D-s grafikai megjelenítő alkalmazás

Ügyfelünk sok egyében túl különböző gazdasági kimutatások és összefoglalók készítésével foglalkozik, amiket partnerei számára elérhetővé tesznek. Felmerült bennük az igény, hogy egy interaktív webes 3D riportot jelenítsenek meg a honlapjukról elérhetően, ami egy jól elérhető és áttekinthető, magas színvonalú értéket képvisel ahhoz, hogy széles körben is promótálják.

Kihívás:

Egy nagyon látványos marketingesek és designerek által tervezett videót kaptunk, ami felölelte az alap funkcionalitásokat és megmutatta azt a szín- és formavilágot a funkcionalitáson túl, amit meg kell valósítani. Ezen kívül egyéb specifikációt nem kaptunk és főként a vállalat business-oldali szakértőivel tudtunk egyeztetni.

A feladat az volt, hogy a kapott videónak teljesen megfelelő javascript design-t valósítsunk meg, ami telefonokon is jól működik, és az interaktív felületek és vezérlés modern UX megoldásokkal történjen.

Ezen túl 3D-s, körbejárható, módosításokra azonnal és gyorsan reagáló, árnyékokkal és látványos designelemekkel tűzdelt riportot kellett összerakni.

Kihívást jelentett az is, hogy a megjelenítendő adatok mind paraméterből jöttek, amiknek számossága bizonyos esetekben igencsak megnőtt. Az adatreprezentáció során a grafikonok kezelése és láthatóságának javítása is a feladat részét képezte.

MSCI 3D grafikai megjelenítő

Megoldás:

A munka a videók kielemzésével és az üzelti oldallal való megbeszélésekkel kezdődött, majd egy vázat raktunk össze, ami megmutatta, mi hogyan fog működni és előhozta a megbeszélendő illetve megoldandó feladatok széles körét.

Bevezettünk a felületre egy az oldalak közötti haladást elősegítő navigációs eszközt, a breadcrumb-ot, ami jó döntésnek bizonyult és bármely oldal könnyen elérhető let ezáltal.A UX megoldásokhoz saját tapasztalatainkra, hasonló alkalmazások megoldásaira valamint a megrendelővel közös ötletelésekre hagyatkoztunk. Egy-egy megvalósítást tesztalanyokon próbáltunk ki. A 3D megoldásokat házon belüli szakértőnk segítségével valósítottuk meg, sikerült a kezdeti szakadozó renderelést is felgyorsítani úgy, hogy élvezhető legyen a működés.

Már a kezdetektől paraméterezhetőre építettük fel a rendszert, azon pontokon, ahol kritikus volt, meghatároztunk minimum- és maximum megjeleníthető elemszámot, szükség esetén megjeleníthető szélsőértékeket is. Külön design megoldásokat dolgoztunk ki a szövegmegjelenítésre, hogy a megadott specifikációs videóhoz teljes mértékben igazodjon. Igy használtunk különféle hajlításokban és ütemekben megjelenő szövegeket, amihez már létező javascript megoldásokat is igénybevettünk.

A fejlesztést agilisen, heti sprintekben végeztük, mert fontos volt a gyakori visszajelzés.

A tesztelést manuálisan végeztük, a tesztelés alapja a video-specifikáció, valamint az ebből készült user story-k voltak.

ITware feladatai

 • Projektvezetés, stratégiai projektirányítás
 • Üzleti elemzési munka
 • UX design
 • 3D programozás
 • Design
 • Architektúra közös kialakítása a megrendelővel
 • Technológiai döntések
 • Webes felhasználói felület fejlesztés
 • Integráció háttérrendszerekkel

Technikai leírás

A riportoló rendszer egy főként Javascript nyelven írt webes alkalmazás, melynek alapját a következő technológiák és szofverek szolgálják:

 • Javascript
 • REST – JSON
 • Liferay framework

Végeredmény

Az elkészült rendszerrel sikerült egy interaktív reszponzív gyorsan és könnyen használható paraméterezhető webes riport-megjelenítőt kidolgoznunk, ami jól teljesít a különféle böngészőkön.

Egyéb fontos vívmányok

 • Újrafelhasználható szövegmegjelenítés
 • Újrafelhasználható grafikon megjelenítés
 • Újrafelhasználható 3D riport megoldások

Jövőbeli tervek

 • Tervben van a reporting rendszer további bővítése újabb megoldásokkal
 • Elképzelhetőnek tartja az ügyfél – a látványos megjelenés miatt – hogy a riport nemcsak egy intaraktív riport lesz a jövőben, hanem egy interaktív kommunikációs felület az ügyfeleivel

Tech Stack: Javascript, REST, JSON, Agile, SCRUM, 3D, Graph

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.