Hőkezelő kályhák távfelügyeletének kialakítása

Ipar-4.0-fejlesztes-itware-1

Ipari területen működő ügyfelünk igénye az volt, hogy a gyártáshoz használt hőkezelő kályháit “digitalizáljuk.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket a kályhákat távolról tudja felügyelni, az elképesztő mennyiségű kemence szabályozó adatokat átláható módon gyűjthesse és felhasználhassa további fejlesztések céljára. Ami pedig a legfontosabb, hogy ezeket az információkat felhasználva automatikus beavatkozást teszt lehetővéve a rendszer,  így a gyártás folyamatossága biztosítva van.

Ipari digitalizáció

A projekt célja a hőkezelő kályhák szünetmentes tápellátása és távfelügyelet kiépítése, ami magába foglalta a szünetmentes táp beüzemelését,az alkalmazás fejlesztését, valamint a távfelügyelet megvalósításához szükség buszkapcsolat kiépítését, ami ciklikusan legyűjti a kemencék szabályozó adatait és tárolja egy adatbázisban.

A szárításra használt kemencék adatait összegyűjtő rendszer, automatikus beavatkozást tesz lehetővé a gyártás folyamatosságát biztosítva.

Ez a projekt egy ipari területen végzett nagyszabású projekt, ami ötvözi az egyedi, a vevő igényeire szabott szoftvert a nagyipari működéssel. Innovációs megoldást került bevezetésre a Siemens Energy Kft transzformátort gyártó részlegénél.

A rendszer megvalósításához nemcsak egyedi szoftverfejlesztésre volt szükség, hanem helyszíni, automatikai és erősáramú szerelésre is. A UPS biztosítja a folyamatosan áramellátást kimaradás esetén is, míg a kifejlesztett alkalmazás lehetővé teszi a kemencék folyamatos figyelését, aktualizált adatok elemzését.  A jelenlegi állapot kijelzésén felül, lehetőség van az elmúlt események sorozatának visszakövetésére is . A rendszer továbbá Riasztásokkal jelzi az esetleges eseményeket, mind Email üzeneten, mind SMS üzeneten keresztül, így az érintett személyek rögtön értesülnek a fellépő hibáról és azonnali beavatkozás lehetséges, ami növeli a gyártás minőségét és folytonosságát.

A projekt során számos technológia megoldásra szükség volt többek között, PLC programozás, MySQL, JVM(Java Virtual Machine). A projekt során a csapat az agilis módszertant választotta, aminek az egyik kiemelendő előnye a vevői fókusz és a folyamatos, szoros együttműködés a vevővel. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb értékkel bíró rendszert tudjuk biztosítani.

Ilyen rendszert az ipar több területen is, legfőképp azokon a területeken ahol kritikus, ha a folyamat megszakad valamilyen hiba miatt. Ilyen terület lehet, a hőkezeléssel járó folyamatok.

Kihívások a projekt során

Hardware beszerezés és azok integrációja a nagyvállalti környezetbe volt az egyik legnagyobb kihívás a projekt során.

Technológiai szempontból a megszakítás nélküli folyamatos fejlesztés volt a legnagyobb kihívás(pl. ütemezett leállások gyártás veszteség nélkül). Az automatikai rendszer  beüzeemelése az ipari kemecék lekapcsolásával ás áramtalanításával volt lehetséges. Ez komoly logisztikai kihívást jelentett ennek a nagyméretű és folyamatosan működő rendszernek, mivel a kemencék hűtése és fűtése ugyancsak okozhat gyártási kiesést.

Az új komponensek beüzemelése a nagyvállalati környezetben gyakran háromszor annyi időt vett igénybe, mint amennyi eredetileg a vevővel együtt meg volt becsülve, a munkafolyamatok, döntéshozó folyamatok, lassú beszerzés(tervezése, implementációja a LAN és WAN kommunikációs platformnak)

A csapatnak a gyárátsi ciklust figyelembe véve kellett módosítani a határidőket és mérdföldköveket, folyamatosan pontosítani a munkafolyamatainkat és a csapat felépítését.

ITware Ipar4.0 fejlesztes

Csapat összetétel 

Agilis módszertant használt a csapat a fejlesztés során. A komplex Ipar 4.0 fejlesztése során, 2 senior architect, szoftver fejlesztő (1 az ipari automatizálás területén, 1 pedig a fejlesztés többi területén, mint backend, DevOps, mobil alkalmzás). Az egész csapat két alcsapatra volt bontva: automatizálás és supporting fejlesztés. A követelmények alapján és a fejlesztés során a következő területek lettek lefedve:

 • UX/UI: 1 mérnök
 • Ipari automatizálás: 2-3 mérnök
 • Backend fejlesztő: 1 mérnök
 • Mobil alkalmazás fejlesztés: 1 mérnök
 • DevOps: 1 mérnök
 • Tesztelés: 1-2 teszt mérnök

Kulcs lessons learned elemek

Az Ipar 4.0-t előkészítő projektek esetében szükség van plusz időre és kitartásra, hogy azonosítani és minimalizálni lehessen a kockázatokat, de ez hasznos, mert a fejlesztés során időt lehet megtakarítani.

Folyamatos ás átlátható implementációs folyamat segíteni fog megtalálni és megoldani az ipari szintű kihívásokat (például: tervezett leállások, folyamatos gyártási követelmény, hosszú eltolt beszerzési folyamat, COVID-19 szabályozások ipari környezetben)

Eredmény és visszajelzés a vevőtől

A leszállított stabil és flexibilis megoldásnak, a vevő további fejlesztéseket rendelt az első fázis után. Ezek előreláthatólag 2022 első negyedévben lesznek leszállítva.

Projekt során alkalmazott technológia

Technológia

 • Android SDK, PHP, Apache, MariaDB, OpenWRT, domvm, PLC programozás

Verzió Követés

 • Gitlab

Projekt management eszköz

 • JIRA

Dokumentáció

 • Confluence

Kommunikációs csatorna

 • Microsoft Teams

Háttér

 • Vevő: Siemens-Energy
 • Év: 2021
 • Terület: Ipar
 • Típus: Ipar 4.0
 • Időtartam: 6 hónap
 • Modell: Hibrid
 • Hely: HU, EN, DE

Szeretne Ön is ipari területen új szintre emelni a hatékonyságot? Keressen minket elérhetőségeinken és örömmel segítünk vállata informatikai fejlesztésében.

 
  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Ajánlatkérés

  Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.